Nagelsvamp behandling

De allra flesta nagelförändringar beror på nagelsvamp, men inte alla. Vita eller gula naglar och förtjockade naglar kan bero på nagelsvamp, men det kan också ha andra orsaker, till exempel psoriasis.

En hudskrapning och ett nagelprov hos läkaren kan avgöra om det är svamp eller om det beror på något annat. Läkaren kan inte avgöra med blotta ögat om nagelförändringarna beror på nagelsvamp. Därför är det nödvändigt med ett prov av nageln och huden under nageln, som sedan odlas i ett laboratorium för att få ett definitivt svar.

Om du upptäcker att du har drabbats av nagelsvamp bör du påbörja behandling på en gång. Apoteken har receptfria medel som kan vara effektiva, men hur du behandlar skiljer sig åt beroende på om det är finger- eller tånaglarna som är angripna. Det finns nagellack som du applicerar, det finns även krämer som kan användas vid behandling av nagelsvamp. Det finns även receptfria medel som du kan använda på både tå- och fingernaglar vid nagelsvampsinfektion. Ju tidigare du behandlar, desto bättre förutsättningar har du att bli av med din nagelsvamp. Du ska dock vara medveten om att det alltid finns en återfallsrisk vid nagelsvamp.

Behandlingsperioden kan ibland kräva tålamod, även fast behandlingen är lätt – så ge inte upp även om du inte tycker att du får omedelbar effekt.

Vid svårare infektion kan det bli aktuellt med tablettbehandling, men det är enbart om man i vården ser en stark motivering till den behandlingen samt har bekräftat diagnos genom odling, i kombination med att du som patient har svåra besvär. Är du osäker kan det vara bra att kontakta apotek och läkare, om det skulle vara så att du har psoriasisnaglar behöver du nämligen en annan form av mer riktad behandling.

Precis som med fotsvamp finns det förebyggande åtgärder som du kan tänka på för att undvika risken att drabbas av nagelsvamp. Dessa råd minskar risken för såväl nagel- som fotsvamp:

  • God fothygien, där du både tvättar och torkar fötterna ordentligt.
  • Använd strumpor som andas, det vill säga bomulls- eller ullstrumpor. Syntetmaterial kan ofta göra fötterna varmare.
  • Använd skor, stövlar och arbetsskor som andas ger det bättre förutsättningar för dina fötter att inte bli varma och fuktiga. Tänk på det särskilt om du har arbetsskor som är varma.
  • Använd badtofflor om du ska vistas i utrymmen där många går barfota, såsom omklädningsrum eller duschrum.
  • Behandla nagelsvamp tidigt! Eftersom nagelsvampen lätt sprider sig är det viktigt att behandla snarast möjligt.
  • Behandla också fotsvamp tidigt, då fotsvamp i sin tur kan ge upphov till nagelsvamp.